Az OECD legfrissebb jelentése szerint egy átlagos magyar dolgozó a 2010-ben rá költött összeg csupán 53,6%-át vihette haza nettó fizetésként. Így éves bérére vetítve június 20-án dolgozik először csak magának. A Hajtás Pajtás biciklisfutárai ez alkalomból egy hagyományteremtő, vidám, munka utáni pikniket szerveznek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti zöld parkban. Szeretettel várunk mindenkit, aki fel szeretné hívni a figyelmet a túlzott adóelvonásra, vagy egyszerűen csak megünnepelné éves adóterhei letudását.


Tudjuk jól,a névleges adóterhelés jóval magasabb, mint a valójában befizetett adó. A béradókat maradéktalanul megfizető adófizetők - hozzájárulásukért cserébe - nem élvezik az állam védelmét, miközben a fehér foglalkoztatás piaci jutalma alacsonyabb nettó fizetés és elriasztó versenyhátrány. Igazságosabb közteherviselést szeretnénk, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség. A két fél között patthelyzet alakult ki, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani. Amíg ez nem történik meg, addig a piaci versenyben nem a tehetség, kreativitás és szorgalom, hanem a vakmerőség győz. Kis gondolkodás után mindenki rájöhet, milyen negatív hatással van mindez az ország makrogazdasági teljesítményére, nemzetközi versenyképességére, vállakozókedvére és hangulatára.

Az I. Adófizetők Napjával egy évente megrendezett figyelemfelkeltő eseményt szeretnénk meghonosítani, ami mindig az átlagos adóterhelés szerint lesz előbb vagy később, érzékeltetve annak változását. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy dühös demonstráció, vagy egyszerű tüntetés az adócsökkentésért. Sem a politikusokat, sem az adófizetőket nem hibáztatjuk. Azt szeretnék elérni, hogy a két fél egymás szövetségeseként összefogjon az ügyeskedés kényszere nélküli, igazságosabb közteherviselésért.

Aki csatlakozna a piknikhez, nincs egyéb dolga, mint egy nagy pokróccal vagy nyugággyal, esetleg egy kis közösbe bedobott finomsággal kilátogat a József Nádor térre június 20-án 17 és 19 óra között. A helyszínen diszkó és transzparens verseny is lesz, így érdemes frappánsan fogalmazott tüntető hólapáttal érkezni.