A pozitív bojkott erejével a környezetvédelemért!

Szavazz a pénzeddel! - erre buzdít a május 4én megrendezésre kerülő rendezvény. A Mikszáth Kálmán téren néhány fiatal egy óriási buli keretében szólítja fel a vendéglátóhelyeket kézzel fogható környezetvédelmi fejlesztések bevezetésére.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Carrotmob események lényege, hogy civil társaságok, baráti körök együttműködnek kedvenc kávézójukkal, kocsmájukkal, vagy éppen zöldségesükkel, valamilyen pozitív cél érdekében. A kiszemelt cég vállalja, hogy a csoport által szervezett esemény napján keletkező bevételének adott százalékát az előre megbeszélt nemes célra fordítja: ez lehet valamilyen környezetvédelmi beruházás (a mosdók víztakarékossá tétele, izzók energiatakarékosra cserélése, stb), vagy bármi más, amit a közösség építő jellegűnek tart. Az esemény lehet buli, filmvetítés, más közösségi program a lényeg, hogy a szervezők által meghívott fogyasztók az amúgy is tervezett kávéjukat, sörüket, vennivalóikat aznap a kiszemelt helyen szerezzék be, hozzájárulva a kitűzött célhoz. Mindenki jól jár.

A rendezvénynek kettős célja van: egyrészt megmutatni a fiataloknak, hogy a pozitív bojkott szellemében mindenki nyer, hiszen azzal, hogy pénzükkel olyan helyeket támogatnak és olyan termékeket vesznek, melyek megfelelnek az értékrendjüknek, arra ösztönzik a szolgáltatókat, hogy az ő szempontjaikat figyelembe véve működjenek; másrészt pedig segít a vendéglátó egységeknek az üzlet fejlesztésében és jó hírnevük terjesztésében. A Mikszáth téri eseményen minden résztvevő étterem saját környezetvédelmi és társadalmi fejlesztési programot állított össze a Felelős Gasztrohős kezdeményezés szakértőinek a szakmai segítségével. Amennyiben az esemény eléri célját és elég bevétel gyűlik össze, akkor ezek megvalósításáról a szolgáltató gondoskodik, a szervezők pedig ellenőrzik és a közösség felé kommunikálják is.


A rendezvény másik célja, hogy a téren lehetőséget biztosítsunk feltörekvő zenekaroknak a bemutatkozásra. Budapesten rengeteg támogatásra méltó fiatal tehetség van, akiknek így szeretnénk segíteni egyben pedig az előadók, csoportok körül kialakult közösségeket is szeretnénk a térre csábítani, hogy velük is megismertethessük annak egyedi hangulatát.

Fellépők:


Shortstory zenekar
A kétfős (akusztikus gitár, ének) popfeldolgozás zenekar 2009ben, közvetlenül alakulása után megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivált. Azóta is töretlen lendülettel adják a kisebb kávéházi és a nagyobb közönséget is megszólító szabad ég alatti koncerteket.

Magyar Császári Pillanatművek
Akusztikus hangulatfestmények, pillanatcsokrok és a köréjük önállóan szerveződő színes, kreatív társaság. Császári Gergely (exKaukazus, Erik Sumo Band, Péterfy Bory & Love Band stb.) dalszerzői klubestjéből kinőtt zenei műhely. Van itt minden a sajátos feldolgozástól tudományos-romantikus szerzeményig. Vannak pillanatok, emberek, érzések, dalok. Könnyű és nehéz, kedves és komoly, de leginkább szerethető, énekelhető, néha táncolható saját számok és megaslágerek érdekes, finom akusztikus remixei.

Marcus De Miután
Németországban néhány zenekarban előadói tapasztalatot szerzett, Marcus egyedl kezdett játszani Ausztrália és Amerika utcáin. Magyarországra zenét tanulni érkezett, és élvezi, hogy ittléte során van lehetősége nemzetközi színpadokon is szerepelni. Az este során saját számai mellett feldolgozásokat játszik majd unplugged formában, rocktól az americanaig.

Eddig részvételi szándékukat jelző vendéglátóhelyek és céljaik:

A szervezőkről
Felelős Gasztrohős
A 2012 elején indult Felelős Gasztrohős blog célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a vendéglátóegységek, és általában az élelmezés által okozott jelentős környezetterhelésre. A világ egyik legnagyobb igazságtalanságának tartjuk, hogy míg a világ egyik felén éheznek, a másikon az emberek a túlfogyasztásból eredő betegségekben halnak meg, és itt komoly problémát jelent a maradék élelmiszer megsemmisítése. Ezen felül jelentős az élelmiszertermeléshez kapcsolódó erdőirtás, talajszennyezés, vízhasználat, és az import élelmiszerek által megtett kilométerek okozta környezetterhelés, az ebből származó károsanyagkibocsátás, zaj és balesetek száma.