Digitális Híd Fest, 2010. november 5-6.

A Magyar Telekom önkéntesei akkor is segítenek, ha egyáltalán nem értünk az internethez. Sőt Novák Péter és csapata segít a vidéki tehetségeknek is, hogy produkciójuk lehetőséget kapjon a bemutatkozásra. Röviden így foglalható össze a Digitális Híd Fest következő hétvégi programja, a rendezvény pedig ezúttal öt kelet-magyarországi kistelepülésen, Eperjeskén, Mezőladányban, Nyírbélteken, Piricsén és Nyírvasváriban lesz, de a szomszéd falvakból is érdemes lehet odalátogatni valamelyik helyszínre.

Megtörtént, hogy a Digitális Híd Fest rendezvényre egy alkalommal beállított egy idősebb gazda, aki azt kérdezte erősen kételkedve, hogy „mégis mire való az az internet?” Az egyik szervező viszont két-három kérdés után már tudta, hogy a kételkedő úr földműveléssel foglalkozik, nemrégiben romlott el a kombájnja és szeretné tudni, hogy a búzát mennyiért tudná eladni. Nem telt bele pár perc és az egyik internetes számítógépen máris találtak olyan honlapot, ahol kapható volt a meghibásodott kombájn pótalkatrésze, egy másik webhelyen pedig a búzaárfolyamokat lehet figyelemmel követni… A földműves gazda azóta internet-felhasználó.

 

Így működik a személyre szabott internet oktatás. A Magyar Telekom tizennyolc önkéntese az öt helyszínen most is azt a módszert követi, hogy előbb összeismerkednek az érdeklődőkkel, beszélgetnek a mindennapokról és párbeszédekből kiderül, hogy az illető mire használhatná az internet lehetőségeit. Ezután pedig az önkéntes megmutatja, hogy mi mindent lehet találni a világhálón a felvetett témákkal kapcsolatban. Rossz kérdés nincs, nyugodtan lehet bármiről beszélgetni a szakértőkkel, akik egyszerre csak 1-3 érdeklődővel foglalkoznak. Az internet-oktatás minden helyszínen 9 és 17 óra között lesz.

A szervezők egyébként várják további kistelepülések jelentkezését is az egész országból: ahol igény mutatkozik a személyre szabott internet oktatásra, oda a szervezők szívesen kitelepülnek, kiépítik az internet kapcsolatot egy napra és hozzák a gépeket is. Fontos, hogy legyen a településen egy terem, ahol megvalósítható az oktatás. A jelentkezők a digithid@telekom.hu címen jelezhetik igényüket.

A Digitális Híd Fest másik programja ettől szinte függetlenül zajlik mind az öt településen. A közismert művész-médiaszemélyiség, Novák Péter és a Kultúrpart csapata egyenként végiglátogatja a helyszíneket és arra vállalkozott, hogy megnézi-meghallgatja a helyi tehetségek produkcióját és értékeli azokat. Lehet jelentkezni néptánccal, verssel, színdarabbal – az eddigi műsorszámok között volt már fuvolista, csellista, hegedűs, szájdobos, mesélő és tánccsoport is. A legjobb előadóknak Novák Péterék és a Magyar Telekom bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a rendezvényeiken. A mostani öthelyszínes tehetségkutatás legjobbjai közül is kiválasztják a győztest.

A szervező csapat buzdítani szeretné a szomszéd települések lakóit is, ruccanjanak át Eperjeskére, Mezőladányba, Nyírbéltekére, Piricsére vagy Nyírvasváriba és nevezzenek a tehetségkutatóra. A rendezvény lehet, hogy országossá bővül. A produkciókról videofelvétel is készül és a kulturpart.hu weboldalon válogatást adnak belőle.

A pontos helyszínek és a tehetségkutató időpontok:

Eperjeske (november 5. péntek)

Helyszín: Jármy Kúria (Kossuth utca 62.)

tehetségkutató verseny: 12-13.30

 

Mezőladány (november 5. péntek)

Helyszín: Általános iskola (Kossuth utca 13.)

tehetségkutató verseny: 15-16.30

 

Nyírbéltek (november 6. szombat)

Helyszín: Közösségi Ház (Kossuth Lajos utca 6.)

tehetségkutató verseny: 10-11.30

Piricse (november 6. szombat)

Helyszín: Általános iskola (Petőfi utca 1-5.)

tehetségkutató verseny: 12.30-14

Nyírvasvári (november 6. szombat)

Helyszín: Vasvári Pál Általános iskola (Kossuth út 65.)

tehetségkutató verseny: 15-16.30