Kedves Barátaim,
 
Megint kénytelen vagyok a segítségeteket kérni. A legtöbben hallottatok a bódvalenkei Sárkányünnepről, amit első alkalommal – a felhőszakadások ellenére sikerrel – tavaly rendeztünk meg. A Sárkányünnep rövid koncepcióját mellékeltem. Ennek az ünnepnek most különös aktualitása lenne. Gyöngyöspata után nagyon nagy szükség volna a Sárkányünnep pozitív üzenetére – arra, hogy a romák képesek fantasztikusat alkotni (eddig is készültek nagyszerű alkotások Bódvalenkén, de ami most van készülőben – a szerb cigány festő, Zoran Tairovic műve – az valami egészen döbbenetes, nagyszerű, azt hiszem, csak a legeslegnagyobbakkal összemérhető alkotás) és még a legelesettebbek is, ha kis segítséget kapnak, ki akarnak (és ki is tudnának) törni a mélyszegénységből. Amivel mindannyian csak jól járnánk.
 
A Sárkányünnep finanszírozására több pályázatot is beadtam – ma kaptam meg a hírt az utolsótól is, hogy bár a pályázat nagyon jó stb., sajnos nem tudnak pénzt adni. Nem tudom, holnap (vagyis már ma) hogyan fogom ezt elmondani a lenkeieknek.
 
A helyzet megértéséhez tudnotok kell, hogy a közmunkaprogram leállításával a 2 évvel ezelőtti 16.000,- ft-os egy főre jutó havi átlagjövedelem mára nominálisan, azaz az őket sokkal jobban sújtó infláció figyelembe vétele nélkül, 12.000,- Ft alá süllyedt. És ez az átlag!!!! De nem csüggedtek el, mert együtt (+2 egyetem 4 tanszéke + egy nemzetközi tanácsadó cég és sokan mások segítségével) megterveztük, hogy miként tudunk fenntartható munkahelyeket teremteni. A vonatkozó pályázatokat (több száz munkaóra) elkészítettük – de ezeket visszavonták, vagy felfüggesztették. Ez után már csak a Sárkányünnepben bíztak: hogy legalább néhányan, legalább egy hónapot tudnak dolgozni rajta, és az ünnepen majd kis bevételre is szert tehetnek. (Az egy hónapi munka nagyon fontos, ugyanis jövőre csak az kaphat segélyt, aki legalább 1 hónapot dolgozott – és az önkormányzat nem kapott akkora keretet, hogy a 4-órás kényszermunkával mindenki számára biztosíthassa az 1 hónapos munkaviszonyt.) Mit fognak gondolni rólunk, a többségi társadalomról?
 
Minimálisan 2 millió Ft kellene a Sárkányünnep megrendezésére, és gyorsan. Kérlek benneteket, aki tud, járuljon hozzá, hátha össze tudnánk szedni rá a pénzt – illetve, akinek van ötlete, hogy hová lehetne még GYORS segítségért fordulni, szóljon!
 
Aki pénzt tud adni, kérem utalja a következő számlára:
 
Magyar Református Szeretetszolgálat Közhasznú Alapítvány
1146 Budapest, Hungária krt. 200.
Magyarország, Európa
 
Számlaszám:
10702019-85008898-51100005
 
és írja rá: Bódvalenke Sárkányünnep
 
Azt is köszönöm, hogy elolvastátok. Ha még hozzá is tudtok járulni, külön hála. Nagyon kérlek, segítsetek.
 
Köszönettel
 
Pásztor Eszter
Bódvalenke – Freskófalu
projektvezető

SÁRKÁNYFESZTIVÁL – KONCEPCIÓ RÖVIDEN
 
 
A tavaly első ízben megrendezett Sárkányfesztivál szezonnyitó esemény, amely lehetővé teszi a projekt üzenetének – a romák és nem romák közötti toleranciának, egymás kultúrájában fellelt örömnek és elfogadásnak – a közvetítését.


 
A Sárkányfesztivál alapgondolata egy roma „Gesamtkunstwerk” létrehozása: neves roma zenészeket és más előadókat hívunk meg, hogy (napközben) improvizáljanak a képek témáira, a képek előtt, majd este következne a koncert. A meghívni kívánt művészek között van a Besh O Drom, a Parno Graszt, a Romengo, Babos Gyula, Snétberger Ferenc; szeretnénk meghívni a Csillogó Gyöngyszemek táncosait, a Romani Design-t, hogy tartson divatbemutatót, valamint a miskolci Romano Teatro előadását. És fellépne az Asszonykórus is.
 
Tervezünk különféle gyermekprogramokat, a turisták ellátására (étterem, büfé híján) főzőversenyt, és erre a napra bevezetjük a helyi pénzt, a lenkést.


 

A Sárkányfesztivál számszerűsített céljai:

  • legalább 500 nem roma vendég (városlakók, diákok stb.)
  • legalább 500 roma vendég (a környező falvakból, más roma közösségekből)
  • szereplés legalább 1 TV híradóban, legalább 2 országos rádióban, legalább 3 országos napilapban és legalább 3 nagy példányszámú magazinban
  • jövedelemszerzés a helybéliek számára (családonként átlagosan legalább 20 e Ft) a vendégeknek értékesített ételekből és maguk gyártotta ajándéktárgyakból.

 
A Sárkányfesztivál várható eredményei:

  • a nagyközönség megismerkedik a roma művészek eredményeivel, és egy olyan nagyrészt roma faluval, amely hatalmas erőfeszítéseket tesz a mélyszegénységből való kitörésre, egy jó gyakorlattal;
  • a látogatók megtapasztalják, hogy nincs mitől tartaniuk egy roma faluban, és megtapasztalják a helybéliek vendégszeretetét, kedvességét;
  • tágul azoknak a köre, akik hallottak Bódvalenkéről, mint turisztikai desztinációról, ezzel is lökést adva a faluba irányuló turizmusnak.

A Sárkányfesztivál jelentősége:
 
Úgy véljük, nagyon fontos, hogy a jelenlegi, etnikai feszültségektől terhes Észak-Magyarországon létrejöjjön egy kifejezetten pozitív, örömről, egymás megbecsüléséről szóló esemény, amire a romák büszkék lehetnek, és amit a többségi társadalom nagyra értékelhet. Az is fontos, hogy ez az esemény ebben, a kulturális javaktól gyakorlatilag elzárt régióban jöjjön létre.